Tuesday 8 December 2009

Dr. Ugs Bunny

Text: Vlad Tanasescu
Photo: Andra Curelariu
Timpul este relativ. Un ceas este la fel de reconfortant pentru intelect ca o poza cu oxigen pentru un om care se ineaca. Totusi, gandita ca si a patra dimensiune, creaza, stiintific vorbind, modele geometrice relativ usor de
inteles. Timpul exista doar pentru ca materia exista, fara materie timpul ar fi de neperceput pentru ca nu ar fi vizibile acele keyframe-uri ale existentei noastre. Materia s-a nascut insa materia nu moare, cum zicea fostul meu diriginte din generala apostrofand un om putin mai destept decat el: Nimic nu se pierde, totul se transforma. Din punctul meu de vedere exista doua teorii plauzibile asupra "nasterii" materiei, si nu... acestea nu o includ pe cea prin care Universul a facut cezariana. (Kiddo: Postul asta a inceput putin cam off-topic, but I'm getting there.) Cum ziceam... doua teorii: 1) Dupa modelul Hawking exista teoria cum ca Universul a fost creat din nimic. Sincer mi se pare cea mai plauzibila pentru ca e argumentul meu preferat impotriva fanaticilor religiosi care imi spun ca Dumnezeu a creat Universul din nimic. Corect, materie + antimaterie = nimic. Forta care le-a despartit pe acestea doua este intr-adevar ceva ce probabil noi nu putem sa intelegem inca, dar in nici un caz un zeu. 2) A doua teorie, si de fapt si cea despre care o sa schimb putin subiectul in cateva fraze, este teoria Big Bang-ului care zice ca, la un punct anume in timp, (de fapt chiar la inceputul timpului probabil pentru ca asa cum ziceam, daca nu exista miscare nu exista timp) toata materia era extrem de concentrata intr-un singur punct material care a explodat datorita energiei sale masive. Ca sa pot sa schimb subiectul trebuie sa explic ce este aceea inteligenta materiei. Pai... inteligenta materiei este tendinta intriseca a lucrurilor de a se auto-organiza si de a co-evolua in forme din ce in ce mai complexe, interconectate si reciproc compatibile (ce frumos am pus problema). Filosoful grec Anaxagoras a conceput in anul 450 ÎdC termenul de Nous care reprezinta mintea eterna care transforma haosul in ordine si prin care lumea materiala se comporta ca si o singura entitate. (Kiddo: Here it goes... now.)
For the record: F=feminin si M=masculin... si ma refer la sexe nu la caracteristici. Materia ca si oamenii, pe langa faptul ca se naste si isi consuma existenta intr-o forma pana trece intr-alta, este de doua sexe... de aici excludem materia gay sau chestiile asemanatoare, particulele alea sunt cele care merg straight in spatiul de miscare browniana (daca stii putina fizica o sa intelegi mica mea glumita). Asa, cum ziceam... marele Big Bang a raspandit materia in Univers. De ce ne place apa? Pentru ca noua luni stam in ea, pentru ca la originile noastre provenim din apa. Ne place apa pentru ca ne atrage, it feels safe, it feels like home. Asa este si cu materia. In stadiul ei comprimat inainte de marea explozie intr-o forma sau alta totul era unit... eram one big happy family... thingy. Ajungem in prezent, aproximativ tot ceea ce vedem este material, oamenii sunt materiali... iar, nu ma refer la faptul ca vrem sa avem anumite lucruri ci doar ca suntem compusi din materie, din aceeasi materie care exista de miliarde de ani (in timpul perceput de noi).
What is love? Pai love is that phenomenon prin care materia F si materia M incearca sa ajunga la origini, sa se gaseasca, cum am zis... materia are inteligenta si actioneaza in consecinta. Acesta este procesul invers al Big Bang-ului. Love is Bang Big... implozia universala lenta.
P.S.: Am zis ca postul asta e prea dragut ca sa explic intelesul termenului de "Gang Bang", dar cred ca va dati seama si singuri.